Grenzeloos werken
Stel je voor: je wordt wakker en het zonnetje schijnt. Het is een normale werkdag, maar jij wordt lekker rustig wakker met een kopje koffie op bed. Daarna doe je je gebruikelijke oefeningen om fit en flexibel te blijven. Je hebt hier de tijd voor omdat je niet in de file hoeft aan te sluiten.
Na een verfrissende douche en een uitgebreid ontbijt open je je laptop en begin je de ochtend met een paar uurtjes werk. Zodra het écht warm begint te worden, sluit je je laptop weer af en ga je naar het strand. Je neemt een duik in de zee om af te koelen en geniet daarna van een heerlijke lunch. Pas wanneer de hitte wat begint af te nemen, keer je terug naar je werkplek om nog een paar uur te werken.
Klinkt goed, toch?
Voor een groot deel van het jaar ziet mijn werkdag er zo uit. Sinds 2022 werk ik volledig remote en kan ik mijn dag helemaal zelf indelen. Dit is toch wel mijn ideale dag.
Natuurlijk ziet niet elke dag er zo uit; ik wil geen verkeerd beeld schetsen. Ook ik heb mijn zakelijke verplichtingen, maar doordat ik remote werk en nog maar 10 uur per week werk voor opdrachtgevers, heb ik vaak wel deze flexibiliteit.
Toen ik begon met deze lifestyle reisde ik nog rond in een camper en paste de term digital nomad goed bij mij. Inmiddels werk ik liever wat langer op dezelfde locatie, maar blijf ik wel locatieonafhankelijk, oftewel een remote werker.

Het verschil tussen een remote werker en een digital nomad
Remote werker
Als remote werker ben je niet gebonden aan een vaste locatie; je werkt waar en vaak ook wanneer je wilt. Als ondernemer is dit eenvoudiger, maar ook als medewerker in loondienst zijn er heel wat mogelijkheden.
Andere veelgebruikte termen zijn locatieonafhankelijk of plaatsonafhankelijk werken. Dit kan dus ook gewoon in Nederland zijn. Als je bijvoorbeeld je huis in Nederland wilt behouden, maar ook wilt reizen, dan is dit een perfecte manier van werken.
Digital nomad
Een digital nomad reist, en verdient intussen geld. Een digital nomad verplaatst zich al werkend over de wereld en heeft vaak geen vaste thuisbasis meer. Ze werken dus per definitie remote; omgekeerd hoeft dit niet noodzakelijk zo te zijn.
Het verschil tussen remote werken en hybride werken
Er bestaat weleens verwarring tussen remote werken en hybride werken. Als remote werker werk je volledig op afstand. Je hoeft hiervoor niet op kantoor of een andere locatie te zijn. Het is mogelijk om dit werk vanuit het buitenland uit te voeren.
Bij een hybride baan werk je deels op afstand, maar ook deels op locatie. Dit is dus een combinatie van de klassieke baan op locatie en de remote baan op afstand.
Met een hybride baan is het meestal niet mogelijk om een digital nomad te zijn. Werkgevers vragen vaak dat je een aantal dagen per week op kantoor bent. De andere dagen heb je de vrijheid om vanuit huis (of een andere locatie) te werken. Je bent daarmee dus alsnog gebonden aan je woonplaats.
Met een hybride baan is het vaak wel mogelijk om op workation te gaan. Dan werk je een bepaalde periode vanuit het buitenland en combineer je dit met vakantie vieren. Je werkt bijvoorbeeld in de ochtend en dan ga je in de middag lekker op pad.

Welke banen kun je remote uitvoeren?
Er zijn talloze banen die je remote kunt uitvoeren. Richt jij je op het ondersteunen en verbeteren van de operationele, financiële, juridische en/of strategische aspecten van andere bedrijven? Dan kun je jouw baan remote uitvoeren.
Voorbeelden van banen die remote uitgevoerd kunnen worden:
1. HR adviseur
Laat ik bij mijn eigen remote werk beginnen. Ik zit al 20 jaar in het HR-vak en werkte tot 2022 altijd voor de overheid. Ik heb voor diverse gemeenten gewerkt en mijn laatste werkgever was de Nationale Politie. In 2022 ben ik gestart als ZZP’er en sindsdien richt ik mij op het MKB. Ik bedien mijn opdrachtgevers volledig remote, en dat gaat volledig naar wens.
2. Copywriter
Als er een beroep is dat je remote kunt uitvoeren, is het wel dat van copywriter of tekstschrijver. Hiervan zijn weer ontzettend veel soorten. Schrijf bijvoorbeeld blogs, focus op social media captions, of kies er juist voor om je te richten op websiteteksten. Ik heb mijn teksten voor deze website ook laten schrijven door een copywriter en het contact verliep volledig remote.
3. Virtual Assistant (VA)
Eén van de meest populaire remote banen onder digital nomads is die van virtual assistant. Dit betekent dat je een ondernemer ondersteunt op allerlei vlakken. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een nieuwsbrief of het bijhouden van de social media, maar ook aan het beantwoorden van e-mails en het beheren van de agenda.
Welke taak de ondernemer ook wil uitbesteden: jij neemt dit werk op afstand uit handen. Mocht je op zoek zijn naar een cursus voor VA, lees dan de blog van Stephanie Maatman. Zij geeft ook een fijne korting van 30% aan de lezers van mijn blogs.
4. Recruiter
Niet alleen het werken, maar ook het aannemen van nieuwe werknemers gebeurt steeds vaker online. Heb je verstand van recruitment of vind je het leuk om je erin te verdiepen? Zoek dan een leuke baan of opdracht als recruiter! Zelf werk ik ook samen met een recruiter die regelmatig vanuit Brazilië werkt. Het is soms even puzzelen met de tijden, maar de resultaten zijn er niet minder om.
5. Boekhouder/Controller/Medewerker financiële administratie
Nog een paar leuke banen om remote uit te voeren. Ben je goed met cijfers en weet je precies hoe je de boekhouding van particulieren en bedrijven moet regelen? Overweeg dan om dit remote te doen! Zoek een bedrijf dat werkt met remote boekhouders of start als freelancer en zoek je eigen klanten. Recent heb ik nog twee remote financials kunnen plaatsen bij mijn huidige opdrachtgever.
6. Webdesigner
Tot slot is het bouwen van een website ook iets wat voornamelijk online gebeurt. Heeft WordPress geen geheimen voor jou en heb je oog voor design? Als webdesigner kun je prima een remote inkomen verdienen!
7. Heb je geen werk dat je remote kunt uitvoeren? Creëer je eigen remote baan
Heb jij werk dat écht niet remote uitgevoerd kan worden? Dan kun je altijd nog je eigen online business opzetten. Vraag jezelf af waar je enorm goed in bent of kijk eens naar welke vragen je allemaal krijgt wanneer je vertelt wat je voor werk doet.
Een voorbeeld:
Stel, je bent schoonheidsspecialiste. Dat is een baan die je over het algemeen niet remote kunt uitvoeren. Nu zijn zelfs daar wel weer oplossingen voor te bedenken, zoals een salon in je camper maken en tijdens het reizen behandelingen geven aan andere reizigers. Maar dat is misschien niet helemaal ideaal.
Ik kan me zo voorstellen dat je als schoonheidsspecialiste vaak vragen krijgt over huidveroudering (ik zou deze vraag stellen 😉). Iets waar jij wel raad mee weet! Je kunt daar een e-book over schrijven of zelfs een videocursus over maken. Of wat dacht je van make-uptips, zoals hoe je de perfecte smokey eyes maakt?
Nog een paar voorbeelden:
- Je bent hovenier, ook niet direct een baan die je remote kunt uitvoeren. Maar je zou wel een tuincursus kunnen ontwikkelen speciaal voor mensen die het graag zelf doen, maar geen groene vingers hebben;
- Als HR-adviseur kun je ook online cursussen geven over specifieke onderwerpen zoals verzuim of diversiteit in verlofdagen;
- Als financial kun je een cursus ontwikkelen over financiën voor niet-financiële medewerkers. Of je begint een Etsy-shop met digitale kunst, een oude hobby die je nieuw leven in blaast. Roland schrijft hier meer over in deze blog.

Maak van je talenten je business
Schrijf eens voor jezelf op welke vaardigheden of kennis je allemaal hebt. Kijk goed naar het lijstje en bedenk hoe je hier een online business van kunt maken. Vaak kun je dit al naast je bestaande baan opzetten en hoef je niet direct veel risico te nemen.
Zo heb ik het ook gedaan
Dit is precies hoe mijn inspiratiesessies tot stand zijn gekomen. Ik kreeg veel vragen over het remote werken, over hoe ik dat dan deed en hoe ik aan klanten kwam. Dit gaf mij het idee om daar eens een inspiratiesessie over te geven.
Uiteindelijk heeft het allemaal te maken met kansen zien en die ombuigen naar actie. Iets waar ik je graag mee help om jouw droomleven te creëren.
Dit doe ik onder andere door het geven van inspiratiesessies. Iedere maand geef ik de inspiratiesessie “Remote leven en ondernemen”. Daarin deel ik uitgebreid mijn verhaal over hoe ik mijn werk als ambtenaar en van 9 tot 5 volledig heb kunnen ombuigen naar een remote leven. Ook deel ik welke inkomstenbronnen ik nog meer heb naast mijn werk als remote HR-adviseur en natuurlijk sta ik ook stil bij de minder leuke kanten van een remote leven.
Ik kijk ernaar uit om jou online te mogen ontmoeten en jouw kansen en mogelijkheden om een remote baan te creëren inzichtelijk te maken.